Počasí

Návštěvnost

 
Navigace: MO ČRS ČESKÁ TŘEBOVÁ > ZPRÁVY > ZPRÁVY NAŠÍ MO > Člověk versus člověk

Člověk versus člověk

 

                      V letošním roce byl českotřebovským rybářům přidělen radou Pardubického kraje grant v rámci Programu péče o životní prostředí v Pardubickém kraji v roce 2014 pro projekt Péče o vodní tok řeky Třebovky.

                      Vzhledem k připravovaným protipovodňovým opatřením v obcích Třebovice, Rybník a Česká Třebová je nasnadě udržovat alespoň část naší říčky jako tok pstruhového charakteru a snažit se tak vytvářet vhodné podmínky pro život organismů, které do našich vod patří již od pradávna. Zde máme na mysli zejména dnes již téměř kriticky ohrožené populace pstruha potočního a lipana podhorního. Ale nejen je. Ve vodách Třebovky se dnes již opět rozmnožuje rak říční, vyskytuje se zde poměrně hojně chráněná mřenka mramorovaná, v přítocích lze najít vranku obecnou a další a další živočichy. Proto byly vytipovány, nebo lépe řečeno zbyly nám pouze malé úseky, kde se o toto musíme alespoň pokusit. V lokalitách na obcí Rybník, v Třebovici,  pod Podkovou a v Opatově nad rybníkem Hvězdou, vždy v neobydlených a klidných místech naši rybáři vybudovali a opravili desítky příčných prahů a splávků, sloužících k dokonalejšímu prokysličení vody. Břehy byly zpevněny výplety z přírodních materiálů a osazeny mladými olšemi a vrbami. Nezbývá než věřit, že naše práce nebude zbytečná a většina z námi odchované násady pstruha obecného, kterou do Třebovky každoročně vysazujeme zde najde vhodné podmínky pro svůj další život a přirozené rozmnožování.

                    Bohužel vliv rybožravých a státem přísně chráněných predátorů se i  na naší říčce dokázal tvrdě podepsat. Populární vydrýsek dokázal rybí obsádku Třebovky zdecimovat natolik, že dnes vlastně co do řeky nevysadíme, to tam zkrátka není. Početná hejna jelců na Podhorce, nebo u starého koupaliště jsou minulostí. Lipan zmizel úplně. Volavka popelavá a černý čáp jen dokončují dílo zkázy. Jedny slepě chráníme, druhé bez milosti odsoudíme k zániku. Tak rozhoduje pán tvorstva.

Touto cestou děkuji všem, kteří se na činnosti spojené s péčí o tok řeky Třebovky jakkoliv podíleli.

RV

 

""

© ctrybar.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky