Počasí

Návštěvnost

 
Navigace: MO ČRS ČESKÁ TŘEBOVÁ > ZPRÁVY > ZPRÁVY NAŠÍ MO > ZPRÁVY Z LÍHNĚ > ODLOV RYB ELEKTRICKÝM PROUDEM

ODLOV RYB ELEKTRICKÝM PROUDEM

                      Základem úspěšného umělého výtěru pstruha obecného je získání kvalitních generačních ryb. Odlov se provádí takřka výhradně pomocí elektrického agregátu. Možnost využití elektrického proudu pro lov ryb je legislativně upraven zákonem č.99/2004Sb. Zákon uvádí, že lov ryb pomocí elektrického proudu je možné provádět pouze na základě výjimky příslušného rybářského orgánu. První agregát se v naší organizaci objevil v roce 1957 a podle slov Fr. Skalického to bylo něco nevídaného. První lovy byly poznamenány zvědavostí účastnících se, co že vlastně v té vodě je. Nadšené výkřiky někdy připomínali malé kluky. V dnešní době už máme k dispozici dva stacionární a jeden přenosný lovící agregát. Lovící agregát se skládá z několika základních částí . Obě elektrody tvoří ve vodě elektrické pole, jehož intenzita se může zásadně lišit dle prostředí, v němž se lov provádí. Obecně platí, že voda v čistých horských oblastech vede proud velice špatně, naproti tomu voda v oblastech nížinných, kde je větší množství rozpuštěných látek vede proud velmi dobře. Zjednodušeně řečeno, je lovená ryba přitahována ke kladné elektrodě a následně lovcem s podběrákem odebrána. Podle letitých zkušeností by se lovící četa měla skládat optimálně z těchto členů.
Vedoucí čety-řídí a organizuje lov
Obsluha elektrického agregátu- správně zapojí agregát a neustále sleduje jeho činnost
Lovec s elektrodou- postupuje proti proudu a prolovuje tok
Obsluha přívodního vedení- dbá aby se přívodní vodič nezachytával za překážky na břehu a ve vodě a nedošlo k jeho přetržení, nebo vypojení z lovící elektrody
Lovec s podběrákem- odebírá přitahované a omráčené ryby
Odebírač ryb-postupuje v toku, nese vědro z nevodivého materiálu a přijímá odlovené ryby od lovce s podběrákem
Nosič ryb-shromažďuje odlovené ryby a přemisťuje je do haltýře, který musí být umístěn mimo dosah elektrického pole a měl by být nejlépe v proudící vodě s dostatkem rozpuštěného kyslíku.
                                    Před každým započetím lovu je vedoucí lovu povinen poučit ostatní účastníky lovu se základními pravidly bezpečnosti práce, stanovit postup lovu, stanovit smluvená znamení. Vedoucí lovu, lovec s elektrodou a obsluha elektrického agregátu musí potřebnou kvalifikaci podle §4 vyhlášky č. 50/1978Sb o odborné způsobilosti v elektrotechnice. Získanou kvalifikaci je třeba každé tři roky obnovovat. Ostatní členové musí být seznámeni se zásadami bezpečnosti práce a všichni členové lovící čety musí být vybaveni vysokými gumovými holínkami a nevodivými gumovými rukavicemi. Po ukončení lovu se odlovené ryby přepraví buď do místa dalšího vypuštění, nebo do rybářské líhně, kde se roztřídí na ryby vhodné a nevhodné k umělému výtěru. Zdravé generační se umístí do sádek, zvlášť jikernačky a zvlášť mlíčáci a vyčká se na dobu vhodnou k zahájení umělého výtěru.

                                                                                                                                                                                                 rv

 

""

© ctrybar.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky