Počasí

Návštěvnost

 
Navigace: MO ČRS ČESKÁ TŘEBOVÁ > ZPRÁVY > ZPRÁVY NAŠÍ MO > ZPRÁVY Z LÍHNĚ > UMĚLÝ VÝTĚR PSTRUHA OBECNÉHO V JAVORCE-PROSINEC 2011

UMĚLÝ VÝTĚR PSTRUHA OBECNÉHO V JAVORCE-PROSINEC 2011

 

                                                             Přirozená reprodukce pstruha obecného přináší v současné době pouze slabý efekt z hlediska udržení dostatečné populace.  Proto se nejčastěji přistupuje k umělému výtěru tečkovaného krasavce našich tekoucích vod. Umělému výtěru pstruha obecného předchází mnoho a mnoho hodin práce zasvěcených a pro věc zapálených rybářů. Předem se musí zajistit kvalitní generační ryba, která se zpravidla získává elektroodlovem z chovných potoků, musí se perfektně připravit líheň, aby nic nebránilo úspěšnému vytření pstruha.
          V líhni musí být zajištěn dostatečný přísun kvalitní vody, musí být připraveny a vydesinfikovány líhńařské aparáty, připraveny manipulační nádrže pro uchování ryb před výtěrem, výtěrové stoly, misky a další a další nezbytné potřeby a pomůcky. Generační ryba se po odlovu roztřídí, samci a samice zvlášť a do výtěru se již nekrmí, aby nedocházelo ke znečišťování jiker. Generační ryba se pravidelně kontroluje. Pozornost se věnuje zejména stavu břišní partie a možnosti uvolňování pohlavních produktů. Zralé jikernačky mají měkké břicho a při mírném tlaku uvolňují jikry, mlíčáci zase pouštějí mlíčí. Taková ryba je již připravena k výtěru.

         Teoreticky probíhá výtěr takto: Vytírající uchopí rybu do vlhké utěrky, levou rukou za hlavou v místech mezi skřelemi a prsními ploutvemi. Pokud je třeba, tak vytíranou rybu ještě přidržuje pomocník, opět v utěrce za ocasní pertii. Jikernačka se natočí tak aby pohlavní otvor i proud jiker směřoval do vytírací misky. Rybu je třeba mírně prohnout v hřbetu, tím se napne břišní stěna, což nám usnadní výtěr. Vytírající krátkými tahy v okolí pohlavního otvoru uvolní tok jiker a dalšími tahy zbaví samici všech jiker a vytřenou rybu odloží do manipulační nádrže. Do jedné vytírací misky se vytírá několik jikernaček. Jikry se oplodní mlíčím od několika samců, kteří se vytírají téměř stejným způsobem. Vše se důkladně promíchá, oplodněné jikry se aktivují přidáním vody a nechají se několik minut v klidu odstát. V této fázi dochází k vlastnímu oplodnění jiker. Oplozené jikry se poté proplachují, aby se zbavily nečistot a zbytky mlíčí. Proplach se provádí tak, že po stěně misky s jikrami pomalu přitéká proud čisté vody a po naplnění misky se voda opatrně odlije a celý proces se opakuje, dokud nejsou jikry dokonale čisté. Jikry je třeba také spočítat, což se v našem případě provedlo tak, že se na speciálně upravené pravítko srovná 50 jiker vedle sebe, celková délka se vydělí počtem jiker . Tím získáme průměr jedné jikry. Toto se 3x opakuje, pro dosažení větší přesnosti. Poté se jikrami naplní skleněný odměrný válec a matematicky se zjistí počet jiker. Naším líhňařům se podařilo získat od cca 35 jikernaček téměř 9500 kusů oplodněných jiker. Spočítané jikry se umístily na líhňařský aparát a někdy po novém roce se můžeme těšit na první vylíhlé pstroužky. Tomu ještě ale bude předcházet mnoho hodin práce a starostí o oplodněné jikry.

Teoretické rozumy jsem tahal s dostupné literatury a zčásti z toho, co jsem měl možnost vidět na vlastní oči v naší líhni. Spatřit na vlastní oči počátek života našeho rybího krasavce bude patřit k mým nezapomenutelným zážitkům. Tam jsem asi pochopil snahu našich líhňařů o zachování a udržení naší letité líhňařské tradice. Rybařina totiž není jen o chytání ryb. Něco málo se mi podařilo zachytit na fotografiích, nahrál jsem i krátké video i když jen na fotoaparátu, ale snad se bude líbit. Jo, a ty ruce jsou Fandovy a ten co tam je slyšet a strká ruku před objektiv je Jarda P.

                                                                                                                                                       rv

 
                                                                                                                                                                                                               

 

 

""

© ctrybar.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky